Tips på present åt rökare

Mugg

Ingen uppskattar att få förmaningar eller att bli tillsagd vad man ska eller inte ska göra. De flesta uppskattar dock omtanke, och riktig omtanke är att försöka få så sina vänner och närstående att ge upp sitt dödliga cigarettberoende. Dessutom är det så att nästan 70 % av alla som röker vill sluta, men tror inte att de kan. Det är vårt jobb att ge dem en knuff i rätt riktning. I denna artikel ger vi tips på presenter som ni skulle kunna ge era närstående.

Tips på presenter till rökare

  • Människor som slutar röka gillar att ha något i munnen för att ersätta cigaretter. Det handlar om någon form av oral fixering och undersökningar har visat att det är lättare att sluta röka om man använder produkter som tuggummi eller hårda karameller, eller godisklubbor. Ta reda på vad din vän föredrar och köp ett stort parti som hen kan ha i hemmet, på kontoret eller i bilen.
  • För många räcker det dock inte bara med vanligt tugummi eller godisklubbor för att komma över den första tidens abstinensbesvär. Då är det bättre att ni köper en rejäl laddning med receptfria läkemedel som nikotintuggummi, inhalator eller plåster.
  • Den present som vi mest förespråkar för den som har det väldigt svårt att bryta sitt beroende är E-cigaretter. Dessa räknas ännu inte som läkemedel, men då de liknar vanliga cigaretter så mycket i såväl utseende som hur man konsumerar dem så är de väldigt effektiva vad det gäller att byta ett väldigt farligt beroende mot ett mindre farligt beroende (nikotin är inte bra, men att inta E-cigaretter istället för vanliga cigaretter är som att andas havsluft jämfört med smog…). Många som försökt byta ut cigaretterna mot snus har misslyckats eftersom de inte tycker det är ”samma grej”. De har dock visat sig mer villiga att gå över till E-cigaretter. Det bästa är dock förstås att sluta helt med nikotin.
  • En bra present som alltid rekommenderas för storrökaren är boken ”Äntligen icke-rökare!” av Allen Carr. Den är sluta-röka-folkets stora bibel!
  • Pengar till sluta röka-kurser kan också vara en bra idé. Dessa sluta röka kurser är väldigt effektiva för en viss typ av individer, men kostar en del. En liten slant som underlättar ekonomiskt skadar inte!
  • Köp en klassisk spargris och be din vän att lägga undan kostnaderna för sin vana varje vecka. Många rökare spenderar allt från 300 till 800 kronor per vecka på cigaretter, så inom några veckor, kan din vän ha tillräckligt sparat för att åka på en sjyst weekendresa eller köpa en lyxig pryl. Spargrisen är en bra påminnelse om vilka enorma besparingar man kan göra om man slutar röka. Detta är en mycket bra motivation för vissa.
  • Att sluta röka är ett stort hälsobeslut, så varför inte följa upp det med ytterligare ett positivt beslut för hälsan? Att köpa ett gym-medlemskap för en nybliven ickerökare ger den personen ytterligare motivation, en ventil för stressen som uppstår när man slutar röka, samt en möjlighet för den nyblivna icke-rökaren att njuta av nyfunna lungkapacitet!
  • Att åka bort till ett helt nytt ställe ett par veckor kan verkligen underlätta för den som vill sluta röka. Ett totalt miljöombyte ger nya perspektiv, samt att sinnena stimuleras så mycket på en exotisk plats att man lättare klarar av de första veckorna starka abstinens. Själv åkte jag på resa till Tobago (ironiskt namn) och spenderade två underbara veckor på ett underbart hotell på Tobago. Det var lätt att tänka på annat än cigaretter på denna underbara, karibiska ö.
  • Nyblivna icke-rökare får tillbaka sitt luktsinne vilket kan vara en fantastisk upplevelse. Ge dem därför deras favoritblomma, växt eller doftljus. Detta påminner dem om vad de har missat under den tiden de rökte.

Mer läsning: fler tips på traditionella presenter från Cityshoppa.se

Har du tips på en bra present åt rökare? Skriv gärna några rader i vårt kommentarfält nedanför.

Bokomslag Äntligen icke-rökare! - det enkla sättet att sluta (pocket)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *