Hur mycket pengar skulle du spara genom att sluta röka?

Gästskribent: PPM-rådgivare Ulf Åström som skriver om pensionssparande på sin eminenta blogg pensionssparande.eu.

I min tidigare artikel idag så skrev jag om att skapa förutsättningar för att kunna börja spara. Precis som jag nämnde så är vissa saker svårare än andra och ett utav de svåra är att sluta röka. Men jag tror att det är helt klart möjligt med rätt motivation och vilja. Att man sparar mycket pengar på att sluta röka är för många en väldigt stark morot.

Jag har gjort en enkel tabell nedan på vad rökningen kostar. Om du röker 20 st cigaretter per dag d.v.s. ett paket om dagen som kostar 55 kr per paket så gör du av med 20 075 kr per år. Jag har även lagt till exempel på om du röker mindre eller mer.

Spara pengar genom att sluta röka tabell

Om du slutar röka och sätter i ett sparande t.ex. i aktier eller fonder som ger avkastning år efter år. Hur mycket kan du då få ihop?

Jag utgår ifrån ett paket om dagen d.v.s. 20 075 kr per år och jag antar att paketet inte ökar i pris – vilket det kommer att göra. Jag räknar på fyra olika snittavkastningar och sedan på antal år.  I respektive avkastningskolumn kan man alltså se hur mycket man har sparat ihop och fått värdeökning om man sparar det i aktier eller fonder och om man lyckas ha dessa procenttal i snittavkastning i alla år. För att inte göra tabellen för lång så räknade jag på åren 1-10, 20 och 30.

Sluta röka tabell 2

Tänk på att när du röker så röker du upp dessa summor som du skulle kunna ha som buffertsparande eller pensionssparande eller sparat ihop till den där utlandsresan eller bilen som du aldrig hade råd med p.g.a. att du rökte.

En stor äventyrsresa är för många en stor motivation när de vill sluta röka. Vi rekommenderar Karibiska Tobago. Det är en exotisk, underbar ö, som ändå ligger på ett relativt (nåja) kort avstånd, och som är säkert, billigt och alldeles, alldeles underbart. Allt du behöver veta om Tobago, resor, guide, etc.

Thelung.se rekommenderar följande sparkonto, 4spar som har Sveriges överlägset bästa sparränta, samt obegränsade fria uttag. Du hittar dem här: 4Spar.se Kruxet för att kunna erbjuda så hög ränta är att kontot inte omfattas av lagen om insättningsgaranti, dvs. skulle de mot all förmodan gå i konkurs så riskerar du att inte få någon ersättning. Men risken för detta är låg (och 4spar har funnits i flera år), och du har inget att förlora då dina ”rökpengar” bokstavligt talat gått upp i rök varje år ändå, med höga risker för hälsan och ingen ”uppsida”. 

Nu är rökningen bara ett exempel. Detsamma gäller ju för om du snusar eller lägger pengar på kaffe latte varje dag eller spelar bort pengar.

Men det är oerhört intressant att se hur mycket pengar man kan få ihop om man sparar rätt och sedan är aktiv och ser till att man placerar i rätt aktier och fonder.

Det man också slås av är ju att ju tidigare man får ihop en ansenlig summa pengar – desto större kommer den att vara över tid.

Lycka till med att sluta röka och börja spara i aktier och fonder istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *