E-cigaretten – farlig eller ett högteknologiskt substitut för cigaretter?

E-cigaretter i en låda

Den första generationens e-cigarett uppfanns 2003 av Hon Lik från Kina och fick sitt första internationella patent 2007. Konceptet är att E-cigaretten ska vara ett roligare och säkrare sätt att inhalera nikotin. Men rapporter från flera länder säger något helt annat. Många experter menar dock att farhågorna kring E-cigaretter är helt ogrundade och att de precis som snus kommer bidra något oerhört till folkhälsan och rädda miljontals liv.

Den elektroniska cigaretten, mer känd som e-cigarett, ser ut som en riktig cigarett men den brinner inte. Själva funktionen är att man använder ett litet litiumbatteri som finfördelar en flytande lösning av nikotin. När man andas, ser det ut som rök men i själva verket är det en ånga som liknar vid en dimma. På toppen av e-cigaretten har den även ett rött ljus som lyser upp för varje ”bloss” man tar. Om man skulle ta isär en e-cigarett, är dess uppbyggnad bestående av ett batteri, en sprayflaska och en patron – själva munstycket.

Den är nästan luktfri, vilket innebär att den inte är störande för andra människor om man röker den inomhus.

Vid första anblicken, skulle man kunna tro att e-cigaretten är ytterligare ett hjälpmedel för att sluta röka, men än så länge är det inte så den marknadsförs, utan den ska ses som ett rökningsalternativ (den anses dock enligt vissa vara effektiv för den som vill sluta röka och i framtiden kommer den garanterat marknadsföras därefter, om den nu ens tillåts i framtiden). E-cigaretterna kommer i flera olika smaker som till exempel mint, jordgubb, choklad och persika. Listan med smaker kan göras lång.

Själva konceptet med e-cigaretter är att de inte bara ska vara ett säkrare, renare sätt att inhalera nikotin på utan även, till skillnad från tuggummi och plåster, ett lite ”roligare” alternativ till den riktiga giftpinnen.

[Uppdatering 27/11 2014]. Japanska forskare har fastställt att e-cigaretter innehåller flera cancerframkallande ämnen, och dessa verkar ha som högst koncentration när tråden som förångar vätskan hettas upp. Vissa märken verkar rentav innehålla upp till 10 gånger fler cancerframkallande ämnen jämfört med tobaks-cigaretter. Rådet är helt klart, och tills mer forskning gjorts, att undvika dessa produkter helt och hållet.

Åsikterna går isär om E-cigaretter

I och med den ökade försäljningen av e-cigaretter i USA och Europa går åsikterna isär om dem.

Ena sidan, användarna själva samt förespråkare, menar att e-cigaretterna är ett mer hälsosamt val än vanliga cigaretter. De hävdar ofta att elektroniska cigaretter levererar upplevelsen av att röka samtidigt som man eliminerar lukt och hälsorisker förknippade med tobaksrök. Den grundläggande vätskan – som inkluderar propylenglykol (PG), vegetabiliskt glycerin (VG) och ibland polyetylenglykol 400 (PEG400) – har ofta använts som en livsmedelstillsats, som en baslösning för personliga hygienprodukter som tandkräm och i medicinsk utrustning såsom astmainhalatorer. Men hälsoeffekterna av inandning av nikotinånga in i lungorna är ett föremål för osäkerhet.

Det faktum att e-cigaretter kan likna verkliga tobakscigaretter har noterats av både anhängare och kritiker. Medan e-cigaretter kan ge nikotinmissbrukare mer eller mindre samma mängd nikotin som en vanlig cigarett, producerar de inte samma giftig rök som under tiden kan orsaka lungsjukdom och cancer vid inandning. Eftersom det inte finns några förbränningsprodukter som ska inhaleras, är inga tobaksgifter inhalerade förutom nikotin. Det bör understrykas att den stora risken med cigaretter är inte nikotinet.

Men på den andra sidan har många folkhälsoinstitutioner- och organisationer fördömt dem. De säger att det är en oprövad produkt med potential att skapa ett farligt beroende hos ett större antal människor, särskilt hos lättpåverkade ungdomar. Detta är ungefär samma argument som används mot snus inom EU.

Är då E-cigaretter farliga?

Trots att det på utsidan verkar vara ett säkrare alternativ till vanliga cigaretter, är e-cigaretten fortfarande förbjuden i flera länder, däribland Sverige. Enligt Läkemedelsverket finns det idag inga e-cigaretter med nikotin som är godkänt som läkemedel i Sverige. E-cigaretter med ampuller med nikotin som har farmakologiska effekter på kroppen måste vara godkända som läkemedel för att få säljas. Hälsoriskerna är fortfarande inte kartlagda och få e-cigaretter har en tydlig innehållsdeklaration. Trots det har e-cigaretterna blivit en storsäljare, då man kan beställa dem från till exempel olika webbshoppar.

Myndigheter säger att försäljningen bryter mot lagen och varnar nämligen för att e-cigaretterna är hälsofarliga. Även om personer som använder dem inte får i sig tjära och andra ämnen som finns i vanliga cigaretter, säger Folkhälsoinstitutet att e-cigaretten kan innehålla andra farliga substanser.

Folkhälsoinstitutet har arbetat fram att ampullerna ibland innehåller lösningsmedlen propylenglykol och glycerol. När glycerol blir upphettat kan det vid vissa temperaturer bilda ett ämne som heter akrolein. Det är ett ämne som används i tårgas. Akrolein kan vara irriterande för hud, öron och slemhinnor. Det kan orsaka en brännande känsla i ögonen och i andningsvägarna. Även Norge och Danmarks myndigheter har slagit larm.

Andra argument emot dessa har även haft med säkerhet att göra. Det har uttryckts en oro för att nikotinlösningen som används skulle kunna spillas ut på användarnas hud och att barn skulle kunna få tag på och dricka lösningen. Att de flesta e-cigaretter tillverkas i Kina har också skapat en misstänksamhet för att dessa inte skulle testas tillräckligt noga i landet.

Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterade i september 2008 att inga strikta fackgranskade studier har gjorts som visar att den elektroniska cigaretten är en säker och effektiv nikotinersättning. WHO förnekar inte möjligheten att den elektroniska cigaretten kan vara användbar som ett rökavvänjningsstöd, men insisterade på att påståenden om att elektroniska cigaretter kan hjälpa rökare sluta måste backas upp av kliniska studier och av giftanalyser och arbeta inom ett ordentligt regelverk.

EU-granskning av den elektroniska cigaretten

När EU-parlamentet granskade e-cigaretter i maj 2013, menade förespråkarna att forskning har visat att de är en tusendel så farliga som vanliga cigaretter och argumenterade för att om dessa hade uppfunnits tidigare hade man kunnat rädda massor av människor från att dö av lungcancer.

Men osäkerheten mot dem består. Motståndarna menar att man vet fortfarande för lite om dem och eftersom det finns olika leverantörer kan kvalitén på e-cigaretterna variera. Många tillverkare i Asien säljer dåliga kopior, vilket kan utgöra en hälsofara (köp dem därför inte på utländska sajter även om priset lockar).

Frågan är dock om de ska klassas som läkemedel eller som tobaksvaror i framtiden? Det som både Europeiska kommissionen och WHO föreslog var att e-cigaretter ska regleras som läkemedel. Men branschen föredrar att de ska regleras som andra tobaksprodukter vilket också blev fallet när EU tog beslut i oktober 2013.

Men faktumet som kvarstår är att e-cigaretter kommer i framtiden att hamna under någon sorts lagstiftning. Experterna är dock eniga om att oavsett vilken sorts lagstiftning det blir, kommer det inte att bli ett förbud.

14 svar på ”E-cigaretten – farlig eller ett högteknologiskt substitut för cigaretter?

 1. Hej!
  Jag tror att bland annat att de länder som är emot e-cigaretter är rädda för att folk skall sluta röka tobaksprodukter som alla länder tjänar massor av pengar på i skatteintäkter.
  Sen har vi det jättestora företaget Nikotinell som säljer plåster tuggummi sprayer mm.
  Om jag sprayar nikotin i munnen kommer det då inte att även kunna påverka människor i min närhet?? När jag tuggar tuggummi så andas jag ut nikotin i varje andetag, varför pratar man inte om detta?
  Jag anser att e-cigaretterna är det bästa som någonsin uppfunnits för oss rökare som vill undvika de 1000 tals farliga ämnen som finns i cigaretter och andra tobaksprodukter.
  Nikotinell är fruktansvärt illa ute för ingen som vill sluta röka kommer att använda deras idiotiska produkter, de tror att det viktiga för rökare är nikotin men i själva verket är det vanan att hålla något i handen som kan liknas vid att röka, ångan och inhaleringen av ångan, till att börja med vill man kanske ha en liten nikotintillsats men efterhand räcker det med ånga med en god smaktillsats.
  För tusan hur mycket annat finns det inte omkring oss dagligen som är 1000 tals gånger farligare än lite nikotinånga. Nu får det vara slut med detta myndighetsmissbruk vi är inte livegna ÄN även om man ibland skulle tro det jag är så innerligt trött på EU och all 100 tals lobbyister (förbudsivrare) som springer ner EU:s korridorer. NU ÄR DET NOG!!!

   • Läkemedelsverket har förlorat striden. Nu är det helt laglig att sälja nikotin vätska. Jag håller helt med dig Mon Lindqvist, stora tobaksbolag kommer att förlora enorma intäkter och dem kommer att satsa säkert mycket pengar på NEGATIV REKLAM. Varje dag, alltså varje dag skövlas det skog store en Västra Götaland bara att tillverka papper för vanliga cigaretter, tänk bara ur den aspekten ??????

 2. Efter 45 års rökning av vanlig sigg och försökt sluta röka dessa många många ggr utan att lyckats ,,,men börja med dessa igen då jag aldrig mått så dåligt någon gång i mitt liv, Men nu sen några veckor tillbaka har jag börjat men e sigg och jag ska säga jag har absolut inget sug efter vanlig sigg inga abstinens allt känns kanon bra visst kan man må lite kasst men absolut inte som mina tidigare försök ,,,, att sluta så jag välkomnar verklige e sigg den har förändrat mitt liv positivt
  De tackar jag för

 3. Myndigheterna har nu under flera år ställt sig som motståndare till E-cigaretterna med motivet att de inte är ”tillräckligt” testade. Självklart ska myndigheterna inte godkänna preparat som släpps ut på marknaden utan att de är noggrant testade. Men när ska dessa tester göras? Ska det behöva ta flera sekel innan vi kan få de svar vi vill ha? Ska jag röka vanliga cigaretter eller E-cigaretter? Vilket alternativ är ”farligast”??

  • Det verkar inte råda några tvivel om att vanliga cigaretter är farligare, men att det skapas cancerframkallande ämnen i e-cigaretternas ånga också. Svaret från myndigheterna är att man helst ser att ingen röker något, bortsett från kanske en och annan lax…

 4. det står på text tv att var 3:e person kommer drabbas av cancer.
  så det känns om att e cigg är rätt ofarligt.
  dessutom är jag räddare för de ämnen som finns i chemtrails. de har numera osynlig ånga de sprutar ut ut flygplanen. kan de inte utreda dessa hälsorisker.

  jag höll mammas hand när hon kvävdes ihjäl i lungcancer 2011, så jag är glad att jag genom e cigg kunnat sluta med vanliga cigg.
  jag tror definitivt att tobaksbolagen staten och de som gör nikotinhjälpmedel är rädda för förlorad inkomst.
  kolla bara reklamen för nikotinhjälpmedel. när jag försökte sluta röka så var denna HÄFTIGA reklam det som gjorde mig röksugen.
  försökte att INTE tänka på cigg, så hade man den reklamen hela tiden. den vill ju vara hipp o modern… näää då övergick jag till e cigg…
  tuggummi o annat är ju så dyrt dessutom. har testat det utan resultat.
  vet många som blivit beroende av deras tuggummi… så förbjud dem…

 5. har hört att det enda problemet är att det samlas vatten i lungorna, av ångan, som kroppen har svårt att bli av med…. men jag tar den risken istället för lungcancer.

  blåscancer är också rökningsrelaterad. opererade bort 3 tumörer i blåsan 1996. denna cancer har oftast dödlig utgång då man inte har några symptom förrän det gått för långt

 6. [Uppdatering 27/11 2014]. Japanska forskare har fastställt att e-cigaretter innehåller flera cancerframkallande ämnen, och dessa verkar ha som högst koncentration när tråden som förångar vätskan hettas upp. Vissa märken verkar rentav innehålla upp till 10 gånger fler cancerframkallande ämnen jämfört med tobaks-cigaretter. Rådet är helt klart, och tills mer forskning gjorts, att undvika dessa produkter helt och hållet.

  Om jag förstått detta rätt så har en japansk forskare hittat ett cancerframkallande ämne som i vissa e-cigg märken varit upp till tio gånger högre. Inte tio gånger fler. En vanlig cigg har väl 4000 tusen giftiga ämnen och dom flesta är väl cancerframkallande. så idag står det väl 4000 – 1 till E-cigg

  • ”Vissa märken verkar rentav innehålla upp till 10 gånger FLER cancerframkallande ämnen jämfört med tobaks-cigaretter. Rådet är helt klart, och tills mer forskning gjorts, att undvika dessa produkter helt och hållet.”

   Jag är 99% säker att dom menar att e-ciggen innehåller 10 gånger FLER cancerframkallande ämnen jämfört med tobaks-cigaretter, jag har svårt att förstå hur du kan tolka detta som du gör.

   Det verkar som många här överdriver de positiva effekterna av e-cigg…

   • Så du menar att det skulle finnas 40000 cancerframkallande ämnen i e-cigg?

    Det är ju självklart att det handlar om nivåer, inte antal. Dessutom under väldigt speciella förhållanden (höga temperaturer).

 7. Jag hade rökt i 55 år dock mestadels ren tobak (cigariller och pipa) eftersom jag hade provat e-cigg för långa flygningar och i rökfria miljöer var det inte så svårt att när min läkare sade att jag precis nått över gränsen til KOL att helt sluta med tobak. Det är nu nästan 18 månader sedan som jag helt slutade med tobak. Så dom som säger att det inte fungerar som rökavvänjning är helt klart ute och cyklar.
  Det luktar bättre hemma och min läkare är glad 🙂
  Och naturligtvis försvann rökhostan :-))

 8. Kan man få något konkret här..Om man tar en vanlig cigarett får man i sig 4000 skadliga ämnen, mer än cancer får man KOL, hjärtsjukdomar, m.m.
  En El-cigarett har jag för mig aldrig dokumenterat KOL eller hjärt-och kärlsjukdomar.
  Alla Nikotin ämnen är farliga, tack vi vet, men om vi ska förgifta oss själva, vilken ger oss längre och mera livsdugligt liv.
  El-cigg eller vanlig cigg?
  Nu vet vi att det är jäkligt svårt att sluta röka, men om jag kan röka och slippa KOL och få min kondition tillbaka hade varit roligt för mig. cancer ämnen finns i många livsmedel även så jag tror vi får i oss dem iallafall på ett sätt, jag har läst att under en livstid får man öka risk för cancer med el-cigarett med 0.4 %, cigaretter 10% adderat alla andra dödliga sjukdomar.
  Så nu konkret och kortfattat tack:
  El-cigaretten eller vanliga cigaretten, oberoende om jag röker inne eller ute. Vilken skadar mig MEST, cancer exkluderat tack.

  (p.s tobaks rök missfärgar och sätter sig i tapeten + lika som vanliga cigg ska man aldrig låta småbarn leka med dessa produkter. I detta fall om ett barn har förtärt vätskan är det förälderns fel som inte kollar vart dom har sakerna, på paketet finns varningar såsom: GIFTIGT , MILJÖFARLIGT och håll utom räckvidd för barn. Klart att ett litet barn som läser ”jordgubb” kommer smaka på det. Så föräldrar och äldresyskon, dessa produkter är frestande för barn att förtära, ha det i fickan.)

  • Svaret är väl rätt uppenbart?

   Även om vi nu, som du säger, bortser från cancer, så är e-cigaretterna väsentligt mindre farliga.

   De innehåller ingen tjära eller kolmonoxid.
   De påverkar inte din kondition.
   Dina flimmerhår i luftvägarna kommer tillbaka (även om det kanske inte är lika många beroende på hur stora skador du har).
   Du kommer se förbättrat utslag på spirometer redan inom några månader.
   Det enda ämne i e-cigaretter som påverkar hjärt-/kärlfunktionerna är nikotin. Det är rätt vanligt att man trappar ner på denna efter några månader, allteftersom smakerna kommer tillbaka.
   Du slipper lukta gammal fimp.
   Du lär inte dö av sängrökning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *